Stiltegebied Gerhagen

 

  

Gerhagen wordt – als eerste in Vlaanderen - door de Vlaamse overheid beloond met het kwaliteitslabel ‘stiltegebied’. Met de toekenning van het kwaliteitslabel wil de Vlaamse overheid stille gebieden bewaren en een actief stiltebeleid stimuleren.

Het aantal stille gebieden in Vlaanderen wordt immers schaarser, terwijl er steeds meer vraag is naar plaatsen om aan het drukke leven te ontsnappen en tot rust te komen. Stiltegebieden zijn dan ook unieke gebieden waar er nog plaats is voor stilte, waarbij stilte niet gelijk staat aan een totale afwezigheid van geluid, maar wel overeenkomt met zo min mogelijk verstorende geluiden, die niet in het gebied passen.

De Vlaamse overheid heeft in Gerhagen metingen uitgevoerd, die uitwijzen dat het gebied uitzonderlijk stil is. De uitreiking van het kwaliteitslabel is dan ook een stimulans om dit stille gebied te bewaren.

Het afgelopen jaar werd in Gerhagen reeds hard gewerkt aan de ontwikkeling van een stiltebeleid en het zichtbaar maken van het stiltegebied, in het kader van het STER-project ‘(s)Maak de stilte’, een samenwerking tussen de Vlaamse overheid, VLM, Regionaal Landschap Lage Kempen, de provincie Limburg, de gemeente Tessenderlo en de Werkgroep Ecologie Tessenderlo.

Ontwikkeling van het stiltegebied

Om mensen maximaal de stilte te laten beleven werden in het gebied twee stiltepaden uitgestippeld. De wandelingen vertrekken aan het Bosmuseum, waar je aan de hand van een minitentoonstelling en geluidscabine het effect van lawaai en stilte op je lichaam kan  ervaren.

Daarna kan je er een stilterugzakje uitlenen, waarmee je zélf op pad kan gaan in Gerhagen om de rust in de natuur en jezelf op te zoeken. In het rugzakje zitten spulletjes, zoals een mijmerboekje met oefeningen en verhalen, om je daarbij te helpen. Op de stiltepaden kom je enkele belevingselementen tegen, zoals een ligzetel, een hangmat en een touw dat je geblinddoekt moet volgen. Zo kan de rustzoeker optimaal genieten van de stilte en al zijn zintuigen op scherp zetten.

 

 

 

Het bijhorende mijmerboekje kan je hier bekijken.

 

 

kaart stiltepad kan je hier downloaden

We hebben 15 gasten en geen leden online